Pirrua  (22 prill  1935) – Tragjedi me 5 akte

Ngjarjet e kësaj tragjedije do t’a kallzojmë me pak fjalë.

Në nji kohë qi n’Epir këta dy mbretën sundojshin së bashku, Geloni qi ishte njeriu i Neoptolenit mendoi t’a vrasi Pirron me pabesië dhe Neoptolemi t’a gëzojë gjithë fronin e shtetit.

Ngjarjes i dha shkak mȃ tepër ehe kadmeja e motra e Neoptolemit, e cila mbassi i çfaqi Pirros dashurinë, dhe ky e refuzoi, këjo për ahmarrje shkoi e i tha vllajt Neoptolemit qi Pirro kërkonte me e turpnue. Fjalët e ksaj i vërtetoj edhe Geloni e kështu të dy këta për të çue në vend nderin e princesësh Kadme, vendosën t’a vrasin Pirron me pabesi tue përdorun si vegël Mirtilin, nji njeri të Pirros, i cili ishte i pakënaqun prej ‘tij.

Në nji kohë qi Mirtili ankohesh kundra Pirros, se nuk e kishte shpërblye si duhesh, Geloni i propozoj këti të vrasi Pirron dhe të vijnë në partin e neoptolemit, i cili kishte me i dhanë dhurata të mdha.

Mirtili herën e parë nuk ndigjoj, por mbasandaj bȃni si kur e pranoj propozimin e ‘tyne.

Përfundimi në sqenë.

Marrë origjinal sipas fletës volant