Arkivi digjital përfshin fotogafi , harta, doreshkrime te digjitalizuara dhe librari të gatshme për kërkime dhe studim.
Kerko Arkiven

Shkrimet më të fundit

Strehimi i hebrenjve në Qarrishtë të Librazhdit

Familja Biçaku nga Qarrishta e Librazhdit është njëra nga familjet e para që strehuan në fshatin e tyre hebrenj të ardhur në Tiranë nga Kosova. Në vitin 1942 Mefail Biçaku, nga fshati Qarrishtë i Librazhdit, u njoh në qytetin e Tiranës me izraelitin Simon...

read more

Këngë elbasanase për Ditën e Verës

Me dyzen po vjen vera, Çel, moj gonxhe trëndafili, Si gjemia kur hap vela, Lule m'lule k'ndon bilbili.   Lule m'lule k'ndon e thotë: Se ç'po hek kjo zemra ime! Çelni, lule, si çdo mot, Për bukuri e gëzime.   Çelni e dilni si përhera Çelni, moj gonxhe...

read more

Historia e qytetit të Cerrikut

Toponimi  i emrit “Cerrik”    Emri  Cerrik, (sipas nje  rrëfenje më të besueshme,sepse ka disa hipoteza), vjen nga emërtimi i një fushe po  me këtë emër, që ndodhej në një largësi të barabartë midis lumit Shkumbin e Devoll. Pas vitit 1912, banorët e fushës së...

read more

Këngë tradicionale elbasanase

Ke çesmja Ke çesmja e kishës, O lalo, ke kishllaja Se mu' me ty, o lalo, Ç'më zu' sevdaja   Ke çesmja e kishës Kam dal' e të pres Të ja hek gocës, o lal, Shaminë prej kres'.   Çeli shelgu ke kishllaja, Mu' me ty ç'm'ka zan sevdaja Jarnina, të desha, nuk të...

read more

Traditat zakonore të qytetit të Elbasanit

"Traditat zakonore të qytetit të Elbasanit" titullohet libri që ka përmbledhur: fjalët e urta, poezitë e traditat zakonore të qytetit. Kjo pasuri qytetare është shkruar me dialektin e Elbasanit nga Aleksandër Josifi, i cili për shumë persona njihet si Aleks Vini. Të...

read more

Hysen Hastopalli (1861 – 1923)

Lindi në vitin 1861 në Elbasan. U arsimua në shkollat turke të qytetit. Ishte anëtar e më pas kryetar i klubit "Bashkimi" dhe u aktivizua  në luftën për mbrojtjen e alfabetit shqiptar, duke kundërshtuar përdorimin e alfabetit turko - arab. Ishte pjesë e komisionit që...

read more

Fjalë të urta të Elbasanit

Ai që heq e di. Dy pleshta me 'i ven, dy shqiptarë me 'i men, s'i gjen. Luga di, çer ka mrena në kusi. Bjeri prakmit, ta ngjoj dera. Me t'qeshme, me t'njeshme. I miri i ban ven vehtes. Me çin sy t'më shofësh, me at' sy do t'shof. Ngulja nji herë gjylpanën vehtes,...

read more

Karafili dhe zambaku – këngë popullore

Karafili dhe zambaku Paskan çel o për bukuri Paskan çel o për bukuri   Kur i zë vajzat meraku Dehen çunat o pa raki Dehen çunat o pa raki   Se mu mjeshtri o m'ka qortumun Që k'tu pari o mos me ra Që k'tu pari o mos me ra   M' ka marr malli nji duhan...

read more

Arkivi

error: Content is protected !!