Sot, këta burra dhe gra në listën poshtë janë emra apo numra, por për Elbasanin dhe gjithë Shqipërinë ata janë dijetarë dhe heronj sepse shpërndanë anembanë dijen dhe dashurinë për vendin. Dhe këtë punë e bënë me përsosmëri në kushtet e vështira të kohës, si mungesa e mjeteve më elementare të mësimit, trazirave politike e sociale, obskurantizmit, skamjes ekonomike etj. Por, ishte e dukshme etja dhe dëshira e njerëzve të thjeshtë për mësim, si dhe dashuria për mësuesin. Mësuesi ishte nderi, krenaria dhe “shenjti” i fshatit. Më ka treguar një i afërmi im që ka punuar mësues në një fshat të thellë të Elbasanit se kur kishte dasëm në fshat, në krye të karvanit të krushqve që niseshin për të marrë nusen printe në kalë mësuesi i fshatit, pas tij vinte hoxha dhe me radhë dhëndërri dhe të afërmit e tij. Kjo është e mahnitshme…!

(sipas rendit alfabetik)
1. Aleksandër Xhuvani
2. Ahmet Gashi
3. Agni Todri
4. Abedin Çaushi
5. Azem Beqiri
6. Arif Guranjaku
7. Abdyrrahim Behluli
8. Ahmet Burburija
9. Andrea Thanasi
10. Arif Hoxholli
11. Aspasi Marku
12. Ahmet Duhanxhiu
13. Ali Beqiri
14. Ali Rrapi
15. Ali Bejtja
16. Adem Jahja
17. Andon Deda
18. Anton Paluca
19. Demir Godelli
20. Demir Sula
21. Demir Abdihoxha
22. Dhimitër Paparisto
23. Dhimitër Gjergo
24. Dhimitër Danicka
25. Dhimitër Taja
26. Et’hem Bedalli
27. Emin Matraxhiu
28. Fejzullah Guranjaku
29. Fot Papajani
30. File Musai
31. Filip Leci
32. Fetah Ekmekçiu
33. Hafyz Ibrahim Dalliu
34. Hysni Sefa
35. Hasan Hoxholli
36. Hasan Mezja
37. Hasan Graceni
38. Hedije Tellalli
39. Hysen Hivziu
40. Hajdar Sejdini
41. Ibrahim Berrania
42. Ibrahim Faqekuqi (Guma)
43. Ismail Haxhihyseni
44. Ismail Shingjini
45. Ibrahim Zabzuni
46. Ibrahim Shingjergji
47. Ibrahim Narazani
48. Ibrahim Tajari
49. Josif Haxhimima
50. Josif Shuteriqi
51. Jovan Dimitresku
52. Jonuz Bedalli
53. Jonuz Çajku
54. Kostaq Cipo
55. Kiç Konomi
56. Luigj Gurakuqi
57. Luigj Filaj
58. Llazar Bebi
59. Mustafa Delimeta
60. Mustafa Gjergji
61. Minush Shala
62. Musa Kongoli
63. Musa Shehu
64. Mustafa Shehu
65. Maliq Molloholli
66. Mehmet Dardha
67. Mehdi Bedalli
68. Nos Mima
69. Parashqevi Gignasi
70. Petër Shuteriqi
71. Qemal Përmeti
72. Qamil Bala
73. Qamil Gëlqerexhiu
74. Qazim Konomi
75. Rexhep Peza
76. Ramazan Teqja
77. Rexhep Tosku
78. Rrapush Bumçi
79. Riza Qerfozi
80. Sotir Peci
81. Simon Shuteriqi
82. Salih Çeka
83. Stas Papajani
84. Seit Musai
85. Sinan Hoxhallushi
86. Sulejman Harri
87. Sulejman Shala
88. Sulejman Gjevori
89. Sulejman Demiri
90. Spiro Ndria
91. Shefikat Sefa
92. Shaqir Luniku
93. Shemsi Karamani
94. Sulë Shqarri
95. Tahsim Dylgjeri
96. Thanas Floqi
97. Veli Mollsi
98. Vasil Qirjaku
99. Vasil Llapushi
100. Urani Thanasi
101. Xhaferr Mukja
102. Xhaferr Samarxhi
103. Xhaferr Dedei
104. Ymer Leksi
105. Ymer Graceni
106. Hajdar Blloshmi
107 Dule Dervishi
108 Kodhel Dedja
109 Ibrahim Panxhi …etj.