Category: Shoqërore

Shoqërore

Tragjedia “Pirrua” nga Et’hem Haxhiademi

  Pirrua  (22 prill  1935) – Tragjedi me 5 akte Ngjarjet e kësaj tragjedije do t’a kallzojmë me pak fjalë. Në nji kohë qi n’Epir këta dy mbretën sundojshin së bashku, Geloni qi ishte njeriu i Neoptolenit mendoi t’a vrasi Pirron me pabesië dhe Neoptolemi t’a...

Read More

Pazari i Elbasanit

Elbasani me pozitën e tij të favorshme gjeografike, konsiderohej si një nga depot qendrore të tregëtisë së brendëshme të Rumelisë dhe qendra më e rëndësishme ekonomike e Shqipërisë së Mesme. Dallohej për tregëtinë e vajit, të duhanit e lëkurëve, të cilat përpunoheshin...

Read More

Një qytet i parë ndryshe..

Sa herë dal në rrugët e qytetit tim, nuk mund të mos ndjej një lloj bezdisjeje nga plehrat që na rrethojnë. Rrugët, madje edhe vetë bulevardi kryesor, janë të mbushura me letra, qese, lëvozhga fare, që të krijojnë një ndjesi jo të mirë. E ndjen sikur jeton në një...

Read More

Një ide që përcjell një tjetër

Jo në dijën, por në vullnetin e fortë qëndron vlera e njeriut. Herbart Hapja e faqes së Arkivit Digjital Elbasan, m’u duk një ide e mrekullueshme për të dokumentuar të gjitha kujtimet e një qyteti që ka mjaft histori në jetën reale dhe në letra. Menjëherë desha t’ua...

Read More

Një ditë nga fëmijëria ime

Ishte mesi i qershorit dhe shkollat sapo ishin mbyllur. Në mbrëmje ime më bisedoi me babanë që të më dërgonin në një kamp ditor me qëllim që të mos sorollatesha rrugëve. Unë i bëra shenjë që nuk dua. Atje te oborri i Namazgjasë që ishte shndërruar në kamp veror për...

Read More

Familjet bamirëse që rritën jetimë

Në Elbasan ka pasur një traditë të vyer për bamirësi. Kështu, janë të përmendura veprat e bamirësisë, siç janë ato të dhurimit të pasurisë për biblioteka (Baholli, Çoçoli), apo të faljes së banesave të tyre për objekte social-kulturore (Rrapush Demeti, Leksi i Vinit),...

Read More
Loading

Arkivi

Video e ditës

Loading...
error: Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe shpërndarja e çdo materjali origjinal pa lejen e autorit! Ju faleminderit.