Category: Portrete

Nderojnë Elbasanin

Ahmet Duhanxhiu, “Mësues i Popullit”

Ahmet Duhanxhiu është një nga mësuesit e shquar të arsimit shqiptar. Ka lindur në Elbasan në vitin 1902. Prindërit Ismail dhe Ruzhdie, vdiqën të rinj dhe e lanë jetim në moshën 11 vjeçare. Filloi të punoi si shegert dhe njikohësisht vazhdonte shkollën...

Read More

Hyqmet Hysni Kotherja (1941-2015)

Në historinë arkivore të Elbasanit dhe në kujtesën historike të qytetit, Hyqmet Kotherja zë një vend nderi. Është puna dhe vepra që ai la pas që e bëjnë atë një personalitet në fushën e dokumentimit të  historiseë dhe të vërtetave që kanë shoqëruar qytetin e tij të...

Read More

Kov Bibaja, mësues dhe atdhetar.

Ka lindur në Elbasan në lagjen “Kala” më 13 Prill 1910. Në qytetin e lindjes, kreu shkollën fillore.  Ai ishte djali i Kleopatrës, motrës së gjuhëtarit elbasanas Kristoforidhit. Në fund të vite’20, mbaroi Normalen dhe në vitin 1930 del mësues. U emërua në Qarkun e...

Read More

Petrit Kumi – Mjeshtri i Fotografisë

Petrit Kumi ka lindur në një familje qytetare me tradita në Elbasan, më 20 maj 1930. Filloren e kryen në qytetin e lindjes, kurse arsimin e mesëm e mbaron në Liceun Artistik“Jordan Misja” për pikturë,  ndërkohë që gjatë viteve 1953-54,  shërbeu si...

Read More

Nos Ndria, mësuesi pasionant i gjeografisë

Nos Ndria lindi më 1912 në Elbasan dhe mësimet e fillores e të mesme i mori në vendlindje.Pasi mbaroi Normalen e ketij qyteti, u emërua mësues në Durrës,ku ndejti pak kohë se shkoi ne Pavia të Italisë për të ndjekur studimet e larta në fakultetin e drejtësisë.Më 1936...

Read More

Katush Çerekja – Model i mësimdhënies

Katush Çerekja lindi në Elbasan, më 20 shkurt të vitit 1920 në lagjen Kala. Shkollën fillore e kreu në shkollën “Kostandin Kristoforidhi” të lagjes “Kala”. Më pas vazhdoi studimet në kolegjin e vajzave në Tiranë, në kohën e pushtimit të...

Read More

Emin Matraxhiu (1890-1922)

Lindi në Elbasan në dhjetor  të vitit 1890.  Në moshën 7- vjeçare fillon mësimet në shkollën fillore  të Hafyz Karadakut, pastaj në “Idadi Mylqi” (gjimnazi ulët). Fshehurazi mëson  të shkruajë shqip nga patrioti Hysen Ceka. Merr pjesë aktive në levizjet patriotike në...

Read More
Loading

Arkivi

Video e ditës

Loading...
error: Content is protected !!