Category: Historia

Kostantin Arianiti Kominata Komneni

Historia e jonë nuk kufizohet vetëm në trojet Ballkanike të banuara nga albanezo-shqiptarët, por ka qenë, është e pranishme dhe aktive nëpër botë, në shumë vende fqinje dhe të largëta, çka dëshmohet me historitë e popujve, që i kanë bujt bashkatdhetarët tanë. Në...

Read More

Hyqmet Hysni Kotherja (1941-2015)

Në historinë arkivore të Elbasanit dhe në kujtesën historike të qytetit, Hyqmet Kotherja zë një vend nderi. Është puna dhe vepra që ai la pas që e bëjnë atë një personalitet në fushën e dokumentimit të  historiseë dhe të vërtetave që kanë shoqëruar qytetin e tij të...

Read More

Hysen Hastopalli (1861 – 1923)

Lindi në vitin 1861 në Elbasan. U arsimua në shkollat turke të qytetit. Ishte anëtar e më pas kryetar i klubit “Bashkimi” dhe u aktivizua  në luftën për mbrojtjen e alfabetit shqiptar, duke kundërshtuar përdorimin e alfabetit turko – arab. Ishte...

Read More

Alush Saraçi (1856 – 1915)

Alush Saraçi lindi në Elbasan, në vitin 1856. Dinte të fliste turqisht dhe u arsimua në shkollat turke të qytetit të Elbasanit. Punoi si mësues për vite me rradhë. Ka punuar po ashtu si anëtar i gjykatës penale. U anëtarësua në shoqërinë “Bashkimi”, si...

Read More

Karta e Lirisë e Elbasanit

Botuar me rastin e 100 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë                      Karta e Lirisë e Elbasanit 25 Nëntor 1912 Më 25 Nëntor 1912 në Elbasan ndodhi një nga evenimentet më të rëndësishme të jetës së tij dhe të jetës së të gjithë shqiptarëve. U mblodhën në një...

Read More

Partia ” As e pashës as e Beut”

” As e pashës as e Beut” quhej grupimi politik, i cili mblodhi rreth tij atdhetarët intelektualë të qytetit të Elbasanit, që përpiluan një program demokratik për kohën. Kjo parti u themelua në tetor të vitit 1923. Ajo drejtohej nga Këshilli i përkohshëm, i...

Read More
Loading

Arkivi

Harta

error: Alert: Ndalohet rreptësisht kopjimi i çdo materiali origjinal pa lejen e autorit... Ju falemnderit...! !!