Category: Tradita

Lajme

Armëtarët e Elbasanit në panairin e Parisit, 1867

Në vitin 1867 në Paris u organizua një nga panairët më të mëdhenj ndërkombëtarë. Në këtë panair mori pjesë edhe Perandoria Osmane me prodhimet e saj. Duke i qenë i famshëm për prodhimet e armëve në të gjithë Perandorinë Osmane në atë kohë,Elbasani u kërkua të dërgojë...

Read More

Dita e Verës në Elbasan- Sipas Aleks Vinit

Dita e verës festohej në Elbasan me ëmbëlsira, arra e palëfiku. Nëpër fshatra në këtë ditë dilnin për gjueti në zonat më të afërta  të rinjtë e të moshuarit. Njerëz nga qytete të tjera vijnë për të festuar në Elbasan. Populli i Elbasanit harxhonte shumë për këtë...

Read More

Veshje tradicionale të Nezhanit

Kjo fotografi është shkrepur në vitin 1934 nga Margaret Hasluck, në fshatin Nezhan të Shpatit të Sipëm. Në fokus të saj janë nënë e bijë. Nëna ka veshur kostum tradicional të fshatit Nezhan dhe në djep mban të bijën D. Halili, e cila jeton dhe...

Read More

Veshje tradicionale të Shpatit(1934)

Në këtë foto mund të shihni tre femra të familjes Tollumi, të veshura me kostume tradicionale të zonës së Shpatit të Poshtëm. Fotoja  është e vitit 1934 dhe i përket arkivit të Znj. Margaret Hasluck. Nëpërmjet kësaj fotografie paraqiten vlerat etnografike të zonës së...

Read More

Dita e verës në Lumë

Populli i Lumës si ditë të parë të prandëverës njef të 14-tën ditë të Marsit, të cilën e presin me gëzim të math fëmijt e vegjël, me aqë gëzim, sa qi dy javë para bisedojnë pa pra me njani tjetrin për ’të. Nji ditë para, d. m. th. më 13 të Marsit, mbas dite, u lypin...

Read More
Loading

Arkivi

Video e ditës

Loading...
error: Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe shpërndarja e çdo materjali origjinal pa lejen e autorit! Ju faleminderit.