ANTROPONIMIA E FISEVE NË ELBASAN DERI NË FUND TË VITIT 1944

(Mbiemrat familjarë të asaj kohe)

(E përmirësuar)

Qëllimi i paraqitjes së kësaj liste është nxitja e përfaqsuesve të të gjitha familjeve për të shkruar historikun e familjes, prejardhjen, kohën e ardhjes në qytet, profesionet që kanë ushtruar të parët e tyre etj. Në kushtet e mungesës së informacioneve dokumentare të besueshme, ia vlen të shënohet çdo e dhënë gojore, tregime të më të vjetërve, legjenda të fisit etj.

Në këtë mënyrë historikut të qytetit tonë i bëhet një shërbim shumë i vlefshëm. Le t’i hedhim ne hapat e parë në këtë drejtim dhe ndoshta në të ardhmen brezat do të kenë më shumë mundësi që t’i dokumentojnë duke iu referuar arkivave të ndryshme.

Kjo është një listë fillestare dhe nuk pretendohet se është e përfunduar. Përkundrazi, secili mund të ndërhyjë për plotësime dhe korrigjime të mundshme duke e pasuruar atë në përputhje me afatin kohor të mësipërm.

Mendojmë të mbajmë larg çdo ndjenjë artificiale mbi racën, ngjyrën, besimin fetar apo “madhështinë” midis fiseve. Çdo fis është krenar për origjinën dhe mbiemrin e tij dhe ne këtë e respektojmë absolutisht.

Gjithashtu, duhet të kemi parasysh që në këtë listë ka shumë fise me të njëjtin mbiemër, por që nuk kanë lidhje mes tyre, ose i njëjti mbiemër ekziston si për banorët e besimit islam, ashtu edhe për ata të besimit kristian etj.

Janë të lutur të gjithë antarët e familjeve elbasanase që nuk u përmendet mbiemri, apo atyre që mund t’u jetë shkruar gabim, të më mirëkuptojnë dhe të japin ndihmesën e tyre për ta përsosur.

    –          A    –  
       
1   ABAZI  
2   ABDIHOXHA  
3   ABDURRAZAKU  
4   ARAPI  
5   ASLLANI  
6   ANDONI  
7   AGOLLI  
8 ALUSHI  
9   ALLAJ  
10   ALLANI  
11   ALLKJA  
12   ASHIKU  
13   AVLLAZAGAJ  
       
    –          B    –  
       
14   BARDHI  
15   BARDHOSHI  
16   BAHUSHI  
17   BAJGORA  
18   BAKALLI  
19   BALASHI  
20   BALA  
21   BALUKJA  
22   BALZA  
23   BALLA  
24   BALLIÇI  
25   BALLHYSA  
26   BALLKANIKU  
27   BAJRAKTARI  
28   BANJA  
29   BANGA  
30   BAHOLLI  
31   BASHA  
32   BAXHAKU  
33 BEBI  
34 BEBETI  
35   BEÇA  
36   BEGA  
37   BERBALLA  
38   BELICARI  
39   BELSHAKU  
40   BELEGU  
41   BELLA  
42   BERATI  
43   BEDHIJA  
44   BEQIRI  
45   BERANIJA  
46   BERISHA  
47   BEJTJA  
48   BERBERI  
49   BEVAPI  
50   BIBA  
51   BIBAJA  
52   BICI  
53   BIÇAKU  
54   BIÇOKU  
55   BIJA  
56   BINJAKU  
57   BISHQEMI  
58   BIQIKU  
59   BITRI  
60   BITOZI  
61   BIZA  
62   BIZHUTA  
63   BILANI  
64   BOBRATI  
65   BOÇI  
66   BODINI  
67   BORDI  
68   BOSHNJAKU  
69   BORODANI  
70   BRAKA  
71   BUDA  
72   BULÇARI  
73   BUMI  
74   BUMÇI  
75   BUSHAKA  
76   BUZA  
77   BUZMERXHANI  
78   BLIDA  
79   BRISKU  
80   BRETKOSA  
81   BRUNGU  
82   BURBURIJA  
83   BURGIA  
84   BLLIKU  
85   BLLOSHMI  
86   BYLYKU  
87   BYLYKBASHI  
88   BYKU  
       
       
    –          C      –  
       
89   CACJA  
90   CANI  
91   CANKJA  
92   CAKU  
93   CARIDHA  
94   CERRIKU  
95   CEKA  
96   CIPO  
97   CURRI  
98   CUNGU  
       
    –          Ç      –  
       
99   ÇARKU  
100   ÇAKA  
101   ÇAUSHI  
102   ÇALA  
103   ÇAKALLI  
104   ÇERRAGA  
105   ÇELA  
106   ÇOTA  
107   ÇOPJA  
108   ÇOKU  
109   ÇELIKU  
110   ÇELIRAMA  
111   ÇIFTJA  
112   ÇERMA  
113   ÇEREKJA  
114   ÇENGELI  
115   ÇERJEPI  
116   ÇULLHAJ  
       
       
    –          D       –  
       
117   DACI  
118   DAJA  
119   DAFINA  
120   DAKA  
121   DAKLI  
122   DARDHA  
123   DARJA  
124   DARSIA  
125   DARZEZA  
126   DAIU  
127   DANKSI  
128   DASHI  
129   DAUTI  
130   DEBROVA  
131   DEDEJ  
132   DEDJA  
133   DEMETI  
134   DEMIRI  
135   DERVISHI  
136   DERVISHHASANI  
137   DELIANA  
138   DUKA  
139   DUSHKU  
140   DUHANXHIU  
141   DIBRA  
142   DILO  
143   DIMITRESKU  
144   DINAKU  
145   DINÇI  
146   DILJA  
147   DINJA  
148   DISHA  
149   DISHANI  
150   DELIU  
151   DELIMETA  
152   DOÇI  
153   DODBIBA  
154   DOLLANI  
155   DORACI  
156   DOROVINA  
157   DOMI  
158   DOMNI  
159   DOVONANI  
160   DUDUCI  
161   DUÇKA  
162   DULE  
163   DULI  
164   DULJA  
165   DUMRETI  
166   DUNDA  
167   DRAZHI  
168   DYLAMANI  
169                      DYLGJERI
170   DYMI  
171   DYRYZI  
       
    –          DH      –  
       
172   DHIMITRUKA  
173   DHAMA  
       
    –          E      –  
       
174   EMINAJ  
175   EKMEKÇIU  
       
    –          F      –  
       
176   FAJA  
177   FAGU  
178   FERHATI  
179   FERRA  
180   FERRACAKU  
181   FERIZI  
182   FILJA  
183   FIRAKU  
184   FINGO  
185   FURRXHIU  
186   FULLANI  
187   FLOQI  
188   FRASHËRI  
       
    –          G     –  
       
189   GAÇJA  
190   GAJDA  
191   GANI  
192   GARUNJA  
193   GAVA  
194   GERLICA  
195   GASHI  
196   GEGA  
197   GICA  
198   GOGU  
199   GOGUNJA  
200   GIGNASI  
201   GURAKUQI  
202   GURANJAKU  
203   GURMANI  
204   GURRA  
205   GUGU  
206   GRACENI  
207   GRADA  
208   GRECA  
209   GRYKSHI  
       
       
    –          GJ    –  
       
210   GJATA  
211   GJELI  
212   GJERGJI  
213   GJERASI  
214   GJERMAKU  
215   GJEVORI  
216   GJINI  
217   GJINIA  
218   GJIKA  
219   GJONI  
220   GJORGA  
221   GJYLI  
222   GJYLAÇI  
223   GJYLBEGAJ  
       
       
    –          H   –  
       
224   HALAKULI  
225   HATIPI  
226   HARJA  
227   HAJRULLAHU  
228   HALILI  
229   HALIMI  
230   HAKA  
231   HAKANI  
232   HALLVA  
233   HAJDARI  
234   HASA  
235   HASEKIU  
236   HASTOPALLI  
237   HASNJOKU  
238   HAQAQI  
239   HAXHIADEMI  
240   HAXHIHYSENI  
241   HAXHIYMERI  
242   HAXHIHASANI  
243 HAXHIMANGA  
244   HAXHIMIMA  
245   HAXHIMUSAJ  
246   HAXHILLAZI  
247   HAXHINIKOLLA  
248   HAXHIJAKOVI  
249   HIDA  
250   HIDRI  
251   HIMÇI  
252   HOTI  
253   HOXHA  
254   HOXHOLLI  
255   HUSHI  
256   HYRA  
257   HYKA  
258   HYSA  
259   HYSKJA  
260   HYSHMERI  
       
    –          I    –  
       
261   IBËRSHIMI  
262      
263   ISAFENDIU  
264   ISLAMI  
265   ISHJA  
266   IPEKU  
       
    –          J   –  
       
267   JAHJA  
268   JAUPI  
269   JANKU  
270 JETIMI  
271   JOLLDASHI  
272   JORGAQI  
273   JORGJJOSIFI  
       
    –          K   –  
       
274   KABILI  
275   KADIU  
276   KADAIFÇIU  
277   KACABUNI  
278   KACOLLJA  
279   KAÇULI  
280   KAÇANOLLI  
281   KAFAZI  
282   KAFEXHIU  
283   KALASHI  
284   KALESHI  
285   KAPJA  
286   KARAJ  
287   KARANXHA  
288   KARAKYZJA  
289   KARDHASHI  
290   KARAHOXHA  
291   KAJANAKU  
292   KARADAKU  
293   KARAOSMANI  
294   KARAMUÇA  
295   KARAPINJALLI  
296   KALECI  
297   KALEFI  
298   KALIJA  
299   KALOTI  
300   KALLAJXHIU  
301   KALLUPI  
302   KAHREMANI  
303   KASHARI  
304   KANA  
305   KAVAJA  
306   KAPIDANI  
307   KACADEJ  
308   KASAPI  
309   KAMAMI  
310   KAPLLANI  
311   KAZAZI  
312   KAPERCELLI  
313   KAZIU  
314   KEÇI  
315   KELA  
316   KINA  
317   KILA  
318   KNUTI  
319   KOBURJA  
320   KOCOPAJ  
321   KOÇANI  
322   KOFSHA  
323   KOLIMJA  
324   KORRA  
325   KONGOLI  
326   KORÇARI  
327   KOKUNJA  
328   KOKONESHI  
329   KORRESHI  
330   KOTHERJA  
331   KOTORRI  
332   KUKUVAJKA  
333   KOPILI  
334   KOLGJINI  
335   KOVAÇI  
336   KOZA  
337   KOZARJA  
338   KUMI  
339   KUNGULLI  
340   KULLA  
341   KURANI  
342   KURTI  
343   KURMAKU  
344   KUMURIJA  
345   KUSI  
346   KUSHI  
347   KUQI  
348   KUQASHI  
349   KUMONA  
350   KURRIZI  
351   KRASNIQI  
352   KYÇYKU  
353   KRATI  
354   KRASTA  
355   KRYPA  
356   KRYEMADHI  
357   KRYEZIU  
       
       
    –          L     –  
       
358   LABINOTI  
359   LAKURIQI  
360   LATIFI  
361   LAMI  
362   LAMÇJA  
363   LALA  
364   LAZARENI  
365   LAZRI  
366   LIBRAZHDI  
367   LILA  
368   LISI  
369   LECI  
370   LEKA  
371   LEKU  
372   LEKSI  
373   LOLJA  
374   LOPARI  
375   LUFTA  
376   LUTA  
377   LUGA  
378   LULJA  
379   LUMSHI  
380   LUNIKU  
381             LUSHNJARI  
       
    –          LL     –  
       
382   LLAPUSHI  
383   LLATJA  
384   LLESHI  
385   LLESHANAKU  
386   LLOSHI  
       
    –          M    –  
       
387   MAÇI  
388   MADHI  
389   MARKU  
390   MALJA  
391   MAGJISTARI  
392   MALOKU  
393   MATRAXHIU  
394   MAZHI  
395   MEHJA  
396   MERDANI  
397   MERKO  
398   METRA  
399   MEMA  
400   MEMALLA  
401   MEKSI  
402   METANI  
403   MITARJA  
404   MITRUSHI  
405   MIRAKU  
406   MINA  
407   MISIRI  
408   MISHTO  
409   MJEKERRZAKU  
410   MOISIU  
411   MONÇI  
412   MOLLA  
413   MOLLSI  
414   MOLLOHOLLI  
415   MUDA  
416   MUÇA  
417   MURATI  
418   MURRIZI  
419   MULLAJONUZI  
420   MUKJA  
421   MUSAJ  
422   MUSMUÇA  
423   MULLISI  
424   MUSLIHAKA  
425   MUZHAQI  
426   MYFTIU  
427   MYHYRDARI  
428   MYSLIMI  
429   MYQELEFI  
430   MYZEQARI  
431   MYZYRI  
       
    –          N    –  
       
432   NANUSHI  
433   NARAZANI  
434   NASKA  
435   NICA  
436   NURIHANA  
437   NDRIA  
438   NEZIRI  
439   NOVI  
440   NOSI  
       
    –          NJ     –  
       
    ————–  
       
    –          O      –  
       
441   OSMANI  
442   OSMANAJ  
       
    –          P    –  
       
443   PAJENGA  
444   PAJOVA  
445   PAJUNI  
446   PALLOSHI  
447   PALLUQI  
448   PANARITI  
449   PANXHI  
450   PAHESHTI  
451   PAPA  
452   PAPRRI  
453   PASMAQI  
454   PARALLOI  
455   PASHAJ  
456   PAPARUSI  
457   PAPAJANI  
458   PAPARISTO  
459   PAPALLAZI  
460   PAPAMIHALI  
461   PAPANIKOLLA  
462   PUPULEKU  
463   POÇI  
464   POPA  
465   POROÇANI  
466   PEÇINI  
467   PENI  
468   PERLEPI  
469   PEJTAMADHI  
470   PERIHANA  
471   PEJA  
472   PËLLUMBI  
473   PETI  
474   PEQINI  
475   PEZA  
476   PILAFI  
477   PITJA  
478   PIU  
479   PILA  
480   PISTOLI  
481   PISHA  
482   PULAKU  
483   PUKA  
484   PLAKU  
485   PLANGARICA  
486   PRAPANIKU  
487   PREÇA  
488   PLESHTI  
       
    –          Q   –  
       
489   QAFA  
490   QAFLESHI  
491   QAFMOLLA  
492   QATIPI  
493   QERENECI  
494   QELEMENI  
495   QELESHI  
496   QEMALLI  
497   QEHAJAJ  
498 QERFOZI  
499   QIRJAKU  
500   QESKU  
501   QOLI  
502   QORRI  
503   QOSJA  
504   QUKU  
       
    –          R   –  
       
505   RAMA  
506   RESMELIU  
507   ROBJA  
508   ROSENI  
       
    –          RR   –  
       
509   RRANÇI  
510   RRASA  
511   RROGA  
512   RRUSPI  
       
    –          S   –  
       
513   SALIBASHA  
514   SALLA  
515   SAMARXHIU  
516   SAHATÇIU  
517   SARJA  
518   SANTO  
519   SARAÇI  
520   SALLA  
521   SEFA  
522   SEFERI  
523   SELITA  
524   SEJDINI  
525   SERICA  
526   SEJRANI  
527   SESERI  
528   SIBJA  
529   SINA  
530   SINANI  
531   SIMIÇIU  
532   SOFIA  
533   SOKOLI  
534   SULA  
535   SULI  
536   SULKUQI  
537   SOFTA  
538   SUBASHI  
539   SULOVARI  
540   SULMINA  
541   SUPARAKU  
542   SUVARIJA  
543   STAFA  
544   SKILJA  
545   SKITI  
546   SKERA  
547   SKUQI  
548   SPAHIU  
549   STRINGA  
550   STRUGANI  
551   STRUGU  
552   STAMBOLLXHIU  
553   SQAPI  
       
    –          SH   –  
       
554   SHABANI  
555   SHABANAJ  
556   SHALSI  
557   SHATI  
558   SHARRA  
559   SHAHINI  
560   SHELLA  
561   SHEHU  
562   SHEHETILA  
563   SHESHAJ  
564   SHEQERXHIU  
565   SHIPKA  
566   SHIKU  
567   SHIJAKU  
568   SHIMA  
569   SHINKOLLA  
570   SHISHMANI  
571   SHINGJERGJI  
572   SHINGJINI  
573   SHOPI  
574   SHUTA  
575   SHUTERIQI  
576   SHKALLA  
577   SHKREPA  
578   SHKODRA  
579   SHKODRANI  
580   SHQERRA  
581   SHQIPTARI  
582   SHYTI  
583   SHYPHEJA  
584   SHMILI  
       
    –          T   –  
       
585   TABAKU  
586   TAFA  
587   TAFANI  
588   TANKU  
589   TAJA  
590   TAHIRAJ  
591   TAUSHANI  
592   TAVANXHIU  
593   TELA  
594   TETA  
595   TELEZI  
596   TEPELENA  
597   TERZIU  
598   TILA  
599   TIRANA  
600   TODA  
601   TODRI  
602   TOPI  
603   TOLA  
604   TOLI  
605   TOLLUMI  
606   TOMORRICA  
607   TOPUZI  
608   TOQI  
609   TOSKA  
610   TURHANI  
611   TUPI  
612   TUPJA  
613   TURKU  
614   TUSHA  
615   TRASHI  
616   TRËNDAFILI  
617   TROKOLIÇI  
       
    –          TH   –  
       
618   TH’AHARI  
       
    –          U   –  
       
619   ULLORJA  
620   URUPI  
621   UKU  
622   URUÇI  
623   UZUNI  
       
    –          V    –  
       
624   VAVLA  
625   VECI  
626   VERÇANI  
627   VËRLACI  
628   VELENCJA  
629   VEIZI  
630   VOCI  
631   VOGLI  
632   VRAPI  
633   VYSHKA  
       
    –          X   –  
       
    ———–  
       
    –          XH   –  
       
634   XHAJA  
635   XHAJANKA  
636   XHANI  
637   XHINSI  
638   XHIKA  
639   XHEPA  
640   XHUFKA  
641   XHOXHI  
642   XHYRA  
643   XHUVANI  
       
    –          Y    –  
       
    ———–  
       
    –          Z    –  
       
644   ZABELI  
645   ZABZUNI  
646   ZAHARIA  
647   ZAIMI  
648   ZAMA  
649   ZAMBAKU  
650   ZAVALINA  
651   ZDRAVA  
652   ZENA  
653   ZENELI  
654 ZIU  
655   ZYLFI  
656   ZYMA  
657   ZYRAKJA  
       
    –          ZH   –  
       
658   ZHORDA  

Mblodhi dhe përgatiti: B. Dylgjeri, Elbasan, korrik 2016. Referuar Regjistrit të Gjendjes Civile Elbasan dhe bisedave me Ramazan Shypheja, Kozma Biba, Pavli Jorgaqi etj.ARKIVA DIXHITALE ELBASAN