Ahmet Dakli (1897-1947), Arkivi Digjital Elbasan

Ahmet Dakli (1897-1947)

U lind më 15 dhjetor 1879 në Elbasan.

1895 –  mbaroi filloren dhe ruzhdijen (të mesmen) në Elbasan.

1895 – 1896 punoi si praktikant në zyrën qeveritare të financës në vendlindje.

1906    punoi në zyrat e financave të Elbasanit dhe Peqinit.

1907    dha provime për nënpunës finance në Manastir dhe më pas emërohet si         zëvëndës          shef i korrespondencës.

1907    kthehet në Elbasan dhe punon në zyrat vendore.

1912 – 1914 këshilltar në Ministrinë e Financave.

1914 – këshilltar i ministrit të Punëve të Brendshme Aqif Biçakçiu. Po këtë vit shkon në  Itali pas lëvizjes së rebelëve të Haxhi Qamilit.

1916 – 1917 dhe 1937 – 1939 Kryetar i Bashkisë së Elbasanit.

1921 – njëri nga anëtarët themelues të shoqërisë “Atdheu”.

1921 – Ministër i Financave.

1923 – pronar dhe botues i gazetës “Shkumbini” dhe anëtar i grupit opozitar “As i pashës    as i beut”.

1924 – largohet nga Shqipëria pas ardhjes së Zogut në fuqi dhe qëndron në Austrisë dhe Zara të Dalmacisë.

21 mars 1929 – kthehet në Elbasan.

1929 – 1937 kryetar i Bashkisë së Durrësit.

1940 – internohet si antifashist.

1943 – deputet.

2 nëntor 1947 i gjendur nën trysninë e madhe të regjimit komunist kryen vetvrasje.