Arkivi digjital përfshin fotogafi , harta, doreshkrime te digjitalizuara dhe librari të gatshme për kërkime dhe studim.
Kerko Arkiven

Shkrimet më të fundit

Traditat zakonore të qytetit të Elbasanit

"Traditat zakonore të qytetit të Elbasanit" titullohet libri që ka përmbledhur: fjalët e urta, poezitë e traditat zakonore të qytetit. Kjo pasuri qytetare është shkruar me dialektin e Elbasanit nga Aleksandër Josifi, i cili për shumë persona njihet si Aleks Vini. Të...

read more

Hysen Hastopalli (1861 – 1923)

Lindi në vitin 1861 në Elbasan. U arsimua në shkollat turke të qytetit. Ishte anëtar e më pas kryetar i klubit "Bashkimi" dhe u aktivizua  në luftën për mbrojtjen e alfabetit shqiptar, duke kundërshtuar përdorimin e alfabetit turko - arab. Ishte pjesë e komisionit që...

read more

Fjalë të urta të Elbasanit

Ai që heq e di. Dy pleshta me 'i ven, dy shqiptarë me 'i men, s'i gjen. Luga di, çer ka mrena në kusi. Bjeri prakmit, ta ngjoj dera. Me t'qeshme, me t'njeshme. I miri i ban ven vehtes. Me çin sy t'më shofësh, me at' sy do t'shof. Ngulja nji herë gjylpanën vehtes,...

read more

Karafili dhe zambaku – këngë popullore

Karafili dhe zambaku Paskan çel o për bukuri Paskan çel o për bukuri   Kur i zë vajzat meraku Dehen çunat o pa raki Dehen çunat o pa raki   Se mu mjeshtri o m'ka qortumun Që k'tu pari o mos me ra Që k'tu pari o mos me ra   M' ka marr malli nji duhan...

read more

Fjalë të urta të Elbasanit

Ka nana pare, ka baba pare, i mjeri unë që s'kam vetë. Me xhep shpu, s'ke ku me shku. Si t'jet kuleta shkon jeta. Bujari s'rri pa 'i dru në votër, s'rri pa 'i kore n'sofër. Gjellës që s'asht për mua, i raftë miu mrena. A s'të hyn gja në xhepin tat, mos i hyn atij...

read more

Fjalë të urta të Elbasanit

Kur futem ke Bezistani, them: "s'ka  si Elbasani!". Buk' e hi e në shpi. Me tatin ha e pi, po qese mos përzi. Kush ta ban gropën? - "I tati". Jetën si e çon, çehrja e tregon. Kur je mirë, meno se ka dhe keq. Miku i vërtetë s'blihet me kuletë. Goja kënon, shpirti...

read more

Alush Saraçi (1856 – 1945)

Alush Saraçi lindi në Elbasan, në vitin 1856. Dinte të fliste turqisht dhe u arsimua në shkollat turke të qytetit të Elbasanit. Punoi si mësues për vite me rradhë. Ka punuar po ashtu si anëtar i gjykatës penale. U anëtarësua në shoqërinë "Bashkimi", si aktivist  me...

read more

Shprehje frazeologjike të Elbasanit

`1. S'gjen brimë ku t'futet. 2. S'i qeshi buza kurrë. 3. U bamë lesh arapi. 4. U bana zeherr. 5. Hangu dynjanë 6. I ve gjoksin punës. 7. Ka lanë lesht e kokës 8. I ka durët flori. 9. M'ra goja tej. 10. Na u shtremnu kurrizi. 11. I do llokum ke goja. 12. M'u këputën...

read more

Arkivi