Arkivi digjital përfshin fotogafi , harta, doreshkrime te digjitalizuara dhe librari të gatshme për kërkime dhe studim.
Kerko Arkiven

Shkrimet më të fundit

Lista e Xhamive të Elbasanit në vitin 1930

Në vitin 1930, Elbasani kishte 31 xhami. Një listë të tyre, të përpiluar nga historiani i zonës dhe ministri i mëparshëm i postave, Lef Nosi  dhe e botuar nga Babingeri , po e japim më poshtë: (Brenda kështjellës:) Xhamia Mbret Xhamia e Kullës Xhamia e Sufionës Xhamia...

read more

Xhamia e Nazireshës

Xhamia e Nazireshës është më e mirmbajtura në Elbasan dhe kohët e fundit është riparuar nën kujdesin e Institutit të Monumenteve të Kulturës Tiranë. Xhamia, që hyn ndër ndërtesat më të rëndësishme osmane të lëna në këtë vend, ndodhet në veri të hekurudhës...

read more

Xhamia e Mbretit ose Hünkâr Camisi

Edhe pse e gjymtuar keq në fillim të viteve ’70,  Xhamia Mbret është dhe ka qenë më e hershmja e xhamive të Elbasanit. Ajo ndodhet në rrugën kryesore të lagjes brenda mureve, rrugë që kalon nga porta jugore drejt veriut për në katedralen ortodokse. Përpara gjymtimit...

read more

5 maji – 105 vjetori i pullës së parë shqiptare

105 vjet më parë, më 5 maj 1913, u emëtua dhe hyri në qarkullim pulla e parë e Shtetit të ri Shqiptar, e cila ka një rëndësi të madhe si simbol kombëtar i identitetit. Kjo pullë është një vulë mbi zarf, është e  rumbullakët me mbishkrimin “Ministeria e Postë –...

read more

Strehimi i hebrenjve në Qarrishtë të Librazhdit

Familja Biçaku nga Qarrishta e Librazhdit është njëra nga familjet e para që strehuan në fshatin e tyre hebrenj të ardhur në Tiranë nga Kosova. Në vitin 1942 Mefail Biçaku, nga fshati Qarrishtë i Librazhdit, u njoh në qytetin e Tiranës me izraelitin Simon...

read more

Këngë elbasanase për Ditën e Verës

Me dyzinë po vjen vera, Çel, moj gonxhe trëndafili, Si gjemia kur hap vela, Lule m'lule k'ndon bilbili.   Lule m'lule k'ndon e thotë: Se ç'po hek kjo zemra ime! Çelni, lule, si çdo mot, Për bukuri e gëzime.   Çelni e dilni si përhera Çelni, moj gonxhe trëndafili, Me...

read more

Historia e qytetit të Cerrikut

Toponimi  i emrit “Cerrik”    Emri  Cerrik, (sipas nje  rrëfenje më të besueshme,sepse ka disa hipoteza), vjen nga emërtimi i një fushe po  me këtë emër, që ndodhej në një largësi të barabartë midis lumit Shkumbin e Devoll. Pas vitit 1912, banorët e fushës së...

read more

Këngë tradicionale elbasanase

Ke çesmja Ke çesmja e kishës, O lalo, ke kishllaja Se mu' me ty, o lalo, Ç'më zu' sevdaja   Ke çesmja e kishës Kam dal' e të pres Të ja hek gocës, o lal, Shaminë prej kres'.   Çeli shelgu ke kishllaja, Mu' me ty ç'm'ka zan sevdaja Jarnina, të desha, nuk të desha,...

read more

Arkivi