Category: Tradita

Lajme

Veshje tradicionale të Nezhanit

Kjo fotografi është shkrepur në vitin 1934 nga Margaret Hasluck, në fshatin Nezhan të Shpatit të Sipëm. Në fokus të saj janë nënë e bijë. Nëna ka veshur kostum tradicional të fshatit Nezhan dhe në djep mban të bijën D. Halili, e cila jeton dhe...

Read More

Veshje tradicionale të Shpatit(1934)

Në këtë foto mund të shihni tre femra të familjes Tollumi, të veshura me kostume tradicionale të zonës së Shpatit të Poshtëm. Fotoja  është e vitit 1934 dhe i përket arkivit të Znj. Margaret Hasluck. Nëpërmjet kësaj fotografie paraqiten vlerat etnografike të zonës së...

Read More

Dita e verës në Lumë

Populli i Lumës si ditë të parë të prandëverës njef të 14-tën ditë të Marsit, të cilën e presin me gëzim të math fëmijt e vegjël, me aqë gëzim, sa qi dy javë para bisedojnë pa pra me njani tjetrin për ’të. Nji ditë para, d. m. th. më 13 të Marsit, mbas dite, u lypin...

Read More

Mikpritje,…jo hotele…

Nga Dr. Shefqet Deliallisi Në Shqipëri në kohën e Perandorisë Osmane nuk kishte hotele.  Kishte vetëm hane. Dhe mikpritje shqiptare… Ja cfarë thotë Eqerem bej Vlora në kujtimet e tij : “Në Shqipëri i jepet rëndësi mikpritjes. Nëpër qytete nuk ka pasur...

Read More

Banesat e Elbasanit

BANESAT E ELBASANIT (postim i përmirësuar) Shtëpitë elbasanase në pjesën më të madhe ishin ndërtuar me gurë dhe të mbuluara me tjegulla, të rrethuara me mure të lartë po prej guri me baltë dhe që nuk kishin dritare ose frëngji. Muret rrethues midis fqinjëve ose...

Read More
Loading