Category: Historia

Historia

Shkolla e parë shqipe në Elbasan

Data 2 gusht e vitit 1908 është një datë e rëndësishme e kujtesës sonë lokale. Vazhdon të jetë e tillë edhe sot, sepse në 2 gusht të vitit të largët 1908 u hap shkolla e parë shqipe në Elbasan, e njohur gjërësisht si shkolla e Tebojës, kjo shkollë sot mban emrin...

Read More

Elbasani gjatë Rilindjes Kombëtare

Elbasani në literaturën historike të periudhës së Rilindjes Kombëtare ruan pozitën e një qyteti të zhvilluar për kohën dhe me mjaft ndikim në shumë aspekte. Në aspektin ekonomik, Elbasani gjatë Rilindjes mbahet mend si një nga qendrat kryesore më të njohura zejtare...

Read More

Rrapat e Elbasanit

Në fakt, qyteti im, Elbasani në Shqipëri, është i njohur për pasurinë e pemëve. Midis llojeve të mrekullueshme të pemëve, më shumë se të tjerët imagjinatën time, për disa arsye, e kanë ngacmuar rrapat. Dallohen nga pjesa më e madhe e pemëve, sepse i takojnë një...

Read More

Kodikët e Elbasanit

Në fondin e Kodikëve të Shqipërisë në Arkivin Qendror të Shtetit, në fondin 488,  Elbasani përfaqësohet me tre kodikë: Kodiku i 82-të i Elbasanit, Kodiku i 86-të dhe Kodiku i 87-të. Kodiku i 82-të i Elbasanit është një dorëshkrim , i cili mendohet se i përket shek.XVI...

Read More

Hamamet në Elbasan

Sipas Evlia Çelebisë Elbasani osman kishte tre hamame. Dy prej tyre vazhdojnë të ekzistojnë deri në ditët tona. Ato janë banjat e përmendura në Salnamenë e vitit 129. Përshkruhen me pak fjalë nga Evlia, përshkrimi i të cilave, i pabotuar më parë në ndonjë gjuhë...

Read More

Xhamia e Biçakçizades ose Xhamia e Agait

Xhamia e katërt e Elbasanit nga pikëpamja e vlerës arkitekturore ndodhej në ish pazarin e drithit, tashmë i transformuar në parqe dhe në një bulevard të gjerë. Ajo qe shpallur monument kulture, kështu që i mbijetoi 1967-ës, por u shemb në fillim të viteve ’70. Xhamia...

Read More

Lista e Xhamive të Elbasanit në vitin 1930

Në vitin 1930, Elbasani kishte 31 xhami. Një listë të tyre, të përpiluar nga historiani i zonës dhe ministri i mëparshëm i postave, Lef Nosi  dhe e botuar nga Babingeri , po e japim më poshtë: (Brenda kështjellës:) Xhamia Mbret Xhamia e Kullës Xhamia e Sufionës Xhamia...

Read More

Xhamia e Hasan Balizades ose Xhamia e Ballies

Deri në shkatërrimin e saj pak vite më parë, kjo xhami ka qenë e dyta për nga rëndësia në Elbasan dhe e vetmja e cila është e datuar me anën e një mbishkrimi. Ajo ndodhej në skajin lindor të Uzun Çarshisë së vjetër, përballë me Kullën e Sahatit dhe me kullën e skajit...

Read More
Loading