Category: Dokumenta

Dokumenta

Doktor Vili Mazreku (1919 – 1998)

Doktor Vili Mazreku lindi më 15 prill 1919 në Shkodër.  Shkollën e mesme e kreu në qytetin e lindjes. Studimet e larta i vazhdoi në Universitetin e Bolonjës, në Fakultetin e Mjekësisë nga viti 1938 deri më 1944, kur u diplomua si Mjek i Përgjithshëm. Fillimisht si...

Read More

Dhimitër Bardhi –  profesor i sporteve

Dhimitër Bardhi është elbasanasi që jetën e tij ia përkushtoi punës për mbarëvajtjen e sporteve në qytetin e Elbasanit. Është lindur dhe rritur në këtë qytet. Ai është edhe propozuesi e realizuesi i Pallatit të Sportit “Tomor Sinani”. Pas vitit 1960 ka qenë i...

Read More

Lef Nosi (1877-1945), jeta dhe veprimtaria e tij.

Më 9 prill 1877 lindi Lef Nosi, nënshkruesi i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë Lef Nosi (1877-1945) (lindur Elefter Nosi), nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, patriot, arkivist, folklorist, etnograf, numizmat, arkeolog e politikan shqiptar....

Read More

Prof. Petrit GAÇE (1927–1996)

Mjek kirurg, profesor, akademik. Lindi në Elbasan ku kreu dhe Shkollën Normale. Mori pjesë në Luftën NÇ. Ndoqi studimet e larta në Institutin e Parë të Mjekësisë në Leningrad (1947–1953). Punoi si kirurg në Spitalin nr. 2 të Tiranës dhe pedagog në katedrën e anatomisë...

Read More

Zeqir Sarja – “Mësues i Merituar”

Lindi në Elbasan në vitin 1935. Ka mbaruar shkollën e mesme pedagogjike më 1954 dhe studimet e larta në Universitetin e Tiranës, në degën e Historisë, në vitin 1963. Fillimisht mësuesinë e filloi në fshatin Lis të Burrelit, pastaj në qytetin e Peshkopisë. Nga Burreli...

Read More

Isuf Myzyri (1881 – 1956) – “Artist i Popullit”

Isuf Myzyri lindi në Elbasan në 8 Mars të vitit 1881. Edhe pse sot ai njihet si një ndër muzikantët që ka dhënë një kontribut të paçmueshëm të këngës sonë popullore qytetare, jetën e tij nuk e ka kaluar duke u marrë gjithmonë me muzikë. Ka punuar fillimisht si...

Read More

Baki Kongoli – Kompozitor dhe violinist

Lindi në Elbasan në vitin 1913. U arsimua në shkollën Normale, ku mësoi edhe violinën dhe më pas filloi të punojë mësues në Lushnje, Fier e Korçë. Në vitin 1937 mbaroi Konservatorin e Pavios në Torino për violinë. Këtu ai mori njohuri  të gjithanshme muzikore si në:...

Read More
Loading