Category: Artikuj

Artikuj

Strehimi i hebrenjve në Qarrishtë të Librazhdit

Familja Biçaku nga Qarrishta e Librazhdit është njëra nga familjet e para që strehuan në fshatin e tyre hebrenj të ardhur në Tiranë nga Kosova. Në vitin 1942 Mefail Biçaku, nga fshati Qarrishtë i Librazhdit, u njoh në qytetin e Tiranës me izraelitin Simon Auresti....

Read More

Historia e qytetit të Cerrikut

Toponimi  i emrit “Cerrik”    Emri  Cerrik, (sipas nje  rrëfenje më të besueshme,sepse ka disa hipoteza), vjen nga emërtimi i një fushe po  me këtë emër, që ndodhej në një largësi të barabartë midis lumit Shkumbin e Devoll. Pas vitit 1912, banorët e fushës së...

Read More

Hysen Hastopalli (1861 – 1923)

Lindi në vitin 1861 në Elbasan. U arsimua në shkollat turke të qytetit. Ishte anëtar e më pas kryetar i klubit “Bashkimi” dhe u aktivizua  në luftën për mbrojtjen e alfabetit shqiptar, duke kundërshtuar përdorimin e alfabetit turko – arab. Ishte...

Read More

Alush Saraçi (1856 – 1945)

Alush Saraçi lindi në Elbasan, në vitin 1856. Dinte të fliste turqisht dhe u arsimua në shkollat turke të qytetit të Elbasanit. Punoi si mësues për vite me rradhë. Ka punuar po ashtu si anëtar i gjykatës penale. U anëtarësua në shoqërinë “Bashkimi”, si...

Read More

Hani i Elbasanit në Pazarin e Korçës

Kush ka vizituar pazarin e Korçës mund të ketë dëgjuar edhe për Hanin e Elbasanit. Të ngjall kuriozitet fakti që një han në Korçë të mbajë pikërisht emrin e qytetit tonë dhe menjëherë lind pyetja: A  ka ndonjë lidhje ky han me Elbasanin? Mendohet se ai ka marrë këtë...

Read More

Fjalë të urta nga Elbasani

Nga libri i Shpëtim Haxhihysenit “Gur i randë n’vend të vet”, kemi shkëpur disa fjalë të urta të Elbasanit. Kush shan kacollen e vet, u djegtë vetë mrena. Ç’të ban i tati, s’ta ban i huji. Po rrite i fmi, ke ba i xhami. Bukë me krypë, veç...

Read More
Loading