Category: Dokumenta

Dokumenta

Aleksandër Xhuvani – “Mësues i Popullit”

Aleksandër Xhuvani është një nga figurat më të rëndësishme që ka dhënë një kontribut të vyer në arsimin shqiptar dhe pedagogjinë në tërësi. Për më shumë se gjysmë shekulli ai u mor më çështje që lidheshin me gjuhën shqipe dhe konsolidimin e  saj mbi baza të shëndosha....

Read More

Dita e Verës në Elbasan- Sipas Aleks Vinit

Dita e verës festohej në Elbasan me ëmbëlsira, arra e palëfiku. Nëpër fshatra në këtë ditë dilnin për gjueti në zonat më të afërta  të rinjtë e të moshuarit. Njerëz nga qytete të tjera vijnë për të festuar në Elbasan. Populli i Elbasanit harxhonte shumë për këtë...

Read More

Poezia “Elbasani” nga Filip Papajani

Due t’këndohet Elbasani                              T’mirja vesht un’ fjalt’ e tueja, Vendi em, un’, ku kam le;                             Shqip, ti, n’dije t’kuvendoje Shok’ e vllazën za më mbani               ...

Read More

Këngë tradicionale elbasanase

Ke çesmja Ke çesmja e kishës, O lalo, ke kishllaja Se mu’ me ty, o lalo, Ç’më zu’ sevdaja   Ke çesmja e kishës Kam dal’ e të pres Të ja hek gocës, o lal, Shaminë prej kres’.   Çeli shelgu ke kishllaja, Mu’ me ty...

Read More
Loading