Aleksandër Xhuvani (1880 – 1961), Arkivi Digjital Elbasan

Aleksandër Xhuvani (1880 – 1961)

U lind në 14 mars 1880 në Elbasan. Mbaroi në greqisht gjimnazin e Çitolit në Maqedoni. Nga 1902 – 1906 ndjek Fakultetin Filologjik të Athinës.

Karriera profesionale dhe politike :

1906 – 1909                Mësues në kolegjin Shën Dhimitëer Koronanë Itali

1910 – 1911                Redaktor i gazetës “Shkreptima”

1911 – 1912                Sekretar i shoqërisë “Vëllazëria” në Aleksandri të Egjiptit.

1909,                           Drejtor i “Normales”

1913 – 1914,               Drejtor i “Normales”

1917 – 1920                Drejtor i “Normales”

1920, 1922, 1924        kryetar i kongreseve të arsimit.

1921                            Ministër i Arsimit

1921 – 1922                Sekretar i Përgjisthshëm I Ministrisë së Arsimit

1922 – 1929                Drejtor i “Normales”

1923                            Bën pjesë në grupin politik “As i pashës, as i Beut”

1930 – 1933                Sekretar i Përgjisthshëm I Ministrisë së Arsimit

1933 – 1938                Drejtor i “Normales”

1938 – 1940                Anëtar i komisionit teknik në Ministrinë e Arsimit

1940 – 1944                Anëtar i Institutit Mbretnor të Studimeve Shqiptare

1945 – 1947                I punësuar në Ministrinë e Arsimit

1943 – 1953                Drejtues i seksionit të gjuhës dhe letërsisë në Institutin e Shkencave

1947 – 1957                Anëtar i presidiumit

1949, 1951, 1954, 1956,         drejtoi udhëzuesit drejtshkrimorë.

1946 – 1961                Deputet

1949 – 1950                Sekretar i Presisiumit të Kuvendit Popullor

1950 – 1961                Nën president i Presisiumit të Kuvendit Popullor

Ndërroi jetë në Tiranë në 22 Nëntor 1961.