Arkivi digjital përfshin fotogafi , harta, doreshkrime te digjitalizuara dhe librari të gatshme për kërkime dhe studim.
Kerko Arkiven

Fotot më të fundit

Musa Tafa – “Mësues i Merituar”

Musa Tafa – “Mësues i Merituar”

Musa Tafa njihet në opinionin elbasanas si Mësues i Merituar, Mësues i talentuar i Ushtrimores, Metodist, Didakt

Ai është një ndër veteranët e shkollës Ushtrimore, i cili 38 vjet të jetës së tij i ka vënë në
shërbim të arsimit. Pas mbarimit të shkollës Plotore, do të përfundojë shkollën Normale
në vitin 1930. Po atë vit do të fillojë detyrën e mësuesit në rrethin e Lushnjës, ku
shërbeu për tetë vjet. Në jetën praktike, në zemër të Myzeqesë, ai e kuptoi se misioni
i tij do të kërkonte punë të palodhur, njohje të mirë të psikologjisë së nxënësve me të
cilët do të punonte dhe prindërve të tyre me të cilët do t’i duhej të komunikonte.

Musa Tafa punoi me të gjitha aftësitë e tij dhe krijoi një emër të mirë falë ndershmërisë dhe pasionit për punë.  Më pas transferohet në Elbasan për një vit, duke shkuar më pas në zonën e Belshit.

Pas çlirimit të vendit emërohet në shkollën Ushtrimore pranë Normales, më vonë shkon drejtor didaktik i rrethit të Librazhdit dhe për disa kohë punon si inspektor në Seksionin e arsimit në Qarkun e Elbasanit. Terreni ku Musa Tafa tregoi dhe eksperimentoi aftësitë e tij metodike ka qenë shkolla Ushtrimore e Normales, ku punoi për 8 vjet me radhë.

Për merita pune u emërua mësues i pedagogjisë praktike pranë shkollës Normale, detyrë të cilën e kreu me sukses deri me daljen e tij në pension. Për aftësitë e tij metodike dhe për drejtim të mirë të punës praktike, ka marrë vlerësime të ndryshme nga autoritetet e arsimit me Urdhra e Medalje.

Në bashkëpunim me kolegët, ka përshtatur materialin “Përmbledhje lënde për hartime”. Bashkëautor i tekstit mësimor të “Këndimit” të klasës III fillore. Megjithëse ishte në pension, mësuesi veteran nuk iu shkëput shkollës, por në ndihmë të mësuesve më të rinj u qëndroi pranë. Bën vëzhgime dhe studime rreth orëve të mësimit; ndjek probleme të ndryshme metodike e didaktike.

Ish – drejtori i nderuar Vasil Kamami ka shkruar “Musa Tafa është një shembull i mirë për t’u pasur parasysh nga mësuesit e rinj dhe nga mësuesit e ardhshëm. Pasioni i tij, dashuria e tij për profesionin e nderuar të edukatorit të brezave të rinj janë për t’u admiruar.”
Është detyrim moral, njerëzor, qytetar për t’i kujtuar e mos i lëmë në harresë, aq më tepër që Elbasani ka nxjerrë shumë figura të nderuara të arsimit.

Shkrimet më të fundit

Disa të dhëna për shkollën Normale, Elbasan

Shkolla Normale e qytetit të Elbasanit hapi dyert e saj më 1 dhjetor 1909. Si e para shkollë e mesme në gjuhën shqipe, hapja e saj erdhi si rezultat i drejtpërdrejtë i realizimit të aspiratave madhore të mbarë popullit dhe të Rilindasve tanë të shquar për...

read more

Fatos Shmili – Përkthyesi elbasanas

Fatos Shmili lindi në Elbasan, në vitin 1936, në një familje intelektuale. Në vitin 1955 përfundon shkollën Normale dhe më pas emërohet mësues fillimisht në fshatrat e Mallakastrës, më pas punon në Rrajcë të Librazhdit, në Shalës dhe në fund në...

read more

Kongresi i Elbasanit – Nga Bardhyl Graceni

Shkruar nga Bardhul Graceni (artikull në shtypine kohës) Kongresi i Elbasanit është një ngjarje e shënuar në historinë e luftës së popullit tonë për çlirim kombëtar dhe përparim shoqëror, jo thjesht se ai është i pari Kongres arsimor, por se në të u shtruan dhe u...

read more

Et’hem Haxhiademi në panteonin e letrave shqipe

Në traditën e mendimit intelektual, shkencor, kulturor e letrar shqiptar personalitetet shkencore e kulturore që lindën dhe u kultivuan në mjedisin intelektual të Elbasanit, zënë një vend të rëndësishëm. Këto personalitete morën shtysat e para në këtë mjedis dhe, më...

read more

Elbasani në këngët popullore të Çamërisë

Në hapsirën mbarëshqiptare Elbasani konsiderohet si zemra e Shqipërisë dhe kjo jo vetëm për arsye gjeografike, por edhe për rolin e veçantë që ka luajtur ai në historinë dhe kulturën kombëtare. Ky qytet u bë selia e "universitetit" e njëkohësisht "akademisë" së parë...

read more

Xhamia e Biçakçizades ose Xhamia e Agait

Xhamia e katërt e Elbasanit nga pikëpamja e vlerës arkitekturore ndodhej në ish pazarin e drithit, tashmë i transformuar në parqe dhe në një bulevard të gjerë. Ajo qe shpallur monument kulture, kështu që i mbijetoi 1967-ës, por u shemb në fillim të viteve ’70. Xhamia...

read more

Arkivi